Dankzij aanpassingen aan het natuurgebied de Mokkebank, krijgen vissen die straks via de Vismigratierivier het IJsselmeer binnenkomen, meer ruimte om te paaien en te rusten. De Mokkebank, gelegen langs de Wieldyk tussen Bakhuizen en Laaksum, wordt ontwikkeld om de visstand en biodiversiteit in het IJsselmeer te verbeteren. De werkzaamheden zijn inmiddels officieel gestart door It Fryske Gea en Vogelbescherming Nederland. Dit gebeurde samen met gedeputeerde Friso Douwstra en de wethouders Henk de Boer van de gemeente Súdwest-Fryslân en Remboud van Iddekinge van de gemeente De Fryske Marren. Verschillende partijen bundelen hun krachten om het IJsselmeer weer te transformeren tot een gebied met rijke biodiversiteit en hoge vispopulaties.
Om een impuls te geven aan het gebied worden er twee moerasgebieden aangelegd vol variatie en met een natuurlijk waterpeil. Daarnaast komt hier ook een vispassage. Deze aanpassingen geven vissen ruimte om te paaien. De uitgekomen jonge vis kan hier opgroeien en vervolgens verder trekken naar het IJsselmeer. Dit zorgt voor verbetering van de visstand. De moerasgebieden zorgen voor een aantrekkelijk leefgebied voor vogels zoals de visdief, visarend en roerdomp.
Chris Bakker, adjunct directeur It Fryske Gea: “De Friese IJsselmeerkust is de natuurlijke rand van het IJsselmeer. Met dit project bieden we meer ruimte voor vis om te paaien en op te groeien. Ook laten we meer waterriet ontstaan, waar zeldzame rietvogels kunnen broeden. Dat is voor het hele IJsselmeer van belang. We maken een extra wandelpad en verplaatsen de vogelkijkhut naar een plek waar straks veel te zien is, zodat bezoekers het gebied goed kunnen beleven.”
Manon Tentij, Hoofd Bescherming bij Vogelbescherming Nederland, geeft aan wat het belang is van deze gebiedsaanpassingen: “Van dit grote zoetwatermeer zijn honderdduizenden vogels afhankelijk. Het project helpt de vogels enorm, omdat er meer ruimte en voedsel beschikbaar komt voor kwetsbare soorten als de grote karekiet en de visdief. We zijn dan ook erg blij dat dit samenwerkingsproject nu van start gaat en zien uit naar een duurzame samenwerking.”
It Fryske Gea organiseerde een excursie door het gebied. Speciaal voor betrokkenen uit de regio. Chris Bakker, adjunct directeur en Germ van der Burg, districtshoofd van It Fryske Gea vertelden over de maatregelen die straks worden uitgevoerd en over de bijzondere planten en dieren die in dit gebied te vinden zijn. Later deze zomer volgen excursies voor omwonenden, leden van de vereniging en andere geïnteresseerden.
De verbeteringen aan het gebied de Mokkebank zijn onderdeel van het project Versterken Friese IJsselmeerkust. Dit een samenwerking tussen het Rijk en de regio. Regionaal gaat het om een samenwerking tussen provincie Fryslân, gemeente Súdwest-Fryslân, gemeente De Fryske Marren en It Fryske Gea. Deze organisaties zetten zich in voor het vergroten van de waterveiligheid, het verkleinen van de kans op wateroverlast en het verhogen van de ecologische waterkwaliteit. Het project bij de Mokkebank werd mede ontwikkeld en betaald door Vogelbescherming Nederland. Daarnaast worden specifiek deze verbeteringen mogelijk gemaakt met steun van de Nationale Postcode Loterij voor het project Meer IJsselmeer van Vogelbescherming Nederland.
Kijk voor meer informatie over de Friese IJsselmeerkust op www.frieseijsselmeerkust.frl.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.